Karate i populærkulturen

Karate som tradisjon er mer enn bare selvforsvar og kampsport. Dets lange tradisjoner bærer med seg sterke estetiske elementer, og står sterkt som kulturell uttrykksform, også i dag. I populærkulturen er kampsporten et ikke ukjent element, i for eksempel Samurai-filmer og andre actionfilmer. Her er noen filmanbefalinger med karate som tema:

Karate Kid

I denne amerikanske spillefilmen fkarate-kid2ra 1984, regissert av John G. Avildsen, møter vi hovedpersonen Daniel som flytter fra New Jersey til California. Når hans nye kjærestes eks kommer inn i bildet, kommer karatetriksene til Miyagi, en eldre herremann som jobber som gartner på skolen hans, godt med.

Karate Kid II

Denne offisielle oppfølgeren fra 1986, ble i motsetning til mange oppfølgerfilmer en stor publikumssuksess – blandede kritikermottakelser til tross. Her tar Miyagi med seg Daniel til Okinawa i Japan – karatens vugge. Daniel dras fort inn i Miyagis oppgjør med fortiden, men blir også introdusert for ei jente på øya, som han faller for.

Way of the Dragon

I denne kinesiske spillefilmen, som er skrevet og regissert av Bruce Lee, møter vi en tilsynelatende uskyldig bondegutt som kommer til Roma for å jobbe. Men når han trigges av den lokale mafiaen, kommer snart en annen side fram. Filmen ble i utgangspunktet forbudt i Norge, og fikk senere 18-årsgrense.

Karate Ghosbuster

Dette er en karatekomedie fra 1978, med kinesisk som originalspråk. Originaltittelen er Spiritual Kung Fu. Hovedrollen Yi-Lang, som spilles av Jackie Chan, er en villstyrig kampsportelev som blir innblandet i et drama som involverer tyver, spøkelser og tempelmunker.

Karate Film Cafe

Dette er en uavhengig komedie, filmet i Korea Town i Los Angeles. Filmteamet selv beskriver filmen slik: “Hollywood, California, på hjørnet av Hollywood & Vine, finner vi en karateskole med en noe spesiell karatestil, en DVD-sjappe med filmer ingen ønsker å se, og en kafé med verdens desidert verste kokk”.